Kişiye Özgü Öğrenme Stili
KİŞİYE ÖZGÜ ÖĞRENME STİLİ
Okullarımızda uyguladığımız Kişiye Özgü Öğrenme Stili (KÖÖS) ile öğrencilerimizin öğrenme performanslarındaki kişisel farklıları belirliyoruz ve bu farklılıklardan yola çıkarak öğretim sürecini planlıyoruz.
Sadece akademik eğitimin verildiği bir okul değil, aynı zamanda da bir yaşam merkezi olarak çocuklarımızı hayata hazırlıyoruz. Öğretim sürecini planlarken “öğrenmenin sekiz yolu” başlıkları altında yaş grubuna paralel etkinliklerimizi gerçekleştiriyoruz.
Öğrenmenin Sekiz Yolu
1. Kişisel
2. Sözel – Dilsel
3. Sosyal
4. Doğacı – Doğa zekası
5. Müziksel – Ritmik
6. Bedensel – Kinestetik
7. Görsel - Uzansal
8. İşitsel
Kişiye Özgü Öğrenme Stiline İlişkin Önemli Başlıklar
- Her bireyin kendine özgü öğrenme stili vardır.
- Bilgi 3 şekilde algılanır. ( görsel, işitsel, kinestetik - dokunsal)
- Bir öğrenme stili bir diğerinden daha iyi veya daha kötü değildir.
- Öğrenim sürecindeki esas amaç bireysel olarak bilgi algılamayı geliştirebilmektir.
- Kişilerin öğrenme stilleri, onların kan grubu ve parmak izleri kadar özeldir.
- Herkesin farklı güçlü yanları vardır.
- Öğrenme stilimizi bilmemiz yaşamsal önem taşır.
- Öğrenme stilimiz yaşam boyu değişmez ama yaşamımızı değiştirir.
- Öğretmenlerin de öğrencilerinin öğrenme stillerini, yeteneklerini ve kapasitelerini keşfetmeleri çocukların başarısında büyük rol oynar.
Her öğretim yılının başında öğrencilerimize “Öğrenci Gelişim Gözlem Envanteri” yapıyoruz Amacımız bu envanter ile öğrencilerimizin kazanımlara hangi düzeyde sahip olduklarını belirlemek, eksik oldukları kazanımları tespit edip tamamlayıcı çalışmalar planlamaktır. Dönem içerisinde ve dönem sonlarında öğrencilerimizin gelişimlerini düzenli olarak takip ederek öğrenme düzeyleri ve öğrenme eksikliklerini belirlemek amacıyla günlük, haftalık, aylık, tema bitimlerinde ve öğretim yılının sonunda çeşitli gözlem formları dolduruyoruz ( oyun gözlem, sistematik gözlem, tema sonu değerlendirme ve gelişim envanter formu). Her tema sonunda velilerimiz ile bireysel gelişim toplantıları düzenleyerek öğrencilerimizin gelişim süreçleri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunuyor, uygulayacağımız destek çalışmalarına yönelik velilerimiz ile ortak planlamalar yapıyoruz.
Gözlem formlarımızdan çıkan sonuçlara göre öğrencilerimizin desteklenmesi gereken kazanımlara göre çalışmalar, etkinlikler planlıyoruz. Bireysel veya küçük gruplar halinde yaptığımız destek çalışmalarında aynı kazanımda desteklenmesi gereken öğrenciler ile birlikte farklı etkinlikler yapıyoruz. Böylelikle her tema bitiminden hemen sonra öğrencilerimizin kazanım eksikliklerini destekleyerek ve tamamlayarak öğretime devam ediyoruz.